sâmbătă, 31 mai 2014

Cum sa atenuezi vergeturile- 7 remedii naturale si 4 retete eficiente




Medical, vergeturile se numesc striae atrophicans, striae distensae, stria rubra (vergeturile rosii) si striae alba (vergeturile albe). Vergeturile sunt cunoscute ca si leziuni liniare ale pielii, care rezultă din deteriorarea şi ruperea fibrelor elastice.  Sunt doua tipuri de vergeturi rosii si albe. Cele mature, mai vechi sunt de culoare alb sidefiu, in timp ce vergeturile recente sunt rosiatice sau purpurii.
 Ceea ce multi considera fatal in cazul vergeturilor este ca acestea nu vor disparea complet niciodata. Atunci cand inca au o culoare rosiatica, spre roz este recomandata folosirea unor creme care hidrateaza, insa de indata ce acestea devin albe si prezinta semne ca sunt pe drumul de vindecare, pot fi doar atenuate, dar nu eliminate complet.
 Pentru a nu avea probleme cu vergeturile trebuie ca in primul rand sa evitam variatiile bruste de greutate, sa nu fortam dezvoltarea musculaturii atunci cand mergem la sala de antrenament prin folosirea steroizilor, iar alimentatia trebuie sa fie echilibrata si bogata in vitamine.
 In continuare iti voi prezenta cateva remedii naturale care te vor ajuta sa previi aparitia lor sau sa le atenuezi pe cele prezente:

                   1. Ulei de migdale dulci

Uleiul de migdale dulci este unul dintre cele mai folosite uleiuri vegetale, emolient natural recomandat pentru orice tip de piele. Foarte bogat in vitamina E, poseda proprietati calmante, regeneratoare si contribuie la mentinerea barierei de protectie a pielii. Pentru a achizitiona un ulei bun ar trebui sa tineti cont de urmatoarele:
- sa fie presat la rece;
- sa fie 100% natural, iar pentru a indeplini aceasta conditie, lista de ingrediente trebuie sa fie urmatoarea: "prunus amygdalus dulcis oil".

Se maseaza pe pielea umeda, daca este posibil de 2 ori pe zi. Poate fi folosit in timpul sarcinii pentru prevenirea aparitiei vergeturilor.
                 

                      2. Ulei de rosa mosqueta

 Uleiul de rosa mosqueta nu ar tebui sa lipseasca din caminul dumneavoastra, daca vreti sa preveniti sau sa atenuati vergeturile, diferite afectiuni dermatologice ( eczeme, psoriazis, dermatita), cicatrici, riduri. In cuvinte sarace este un adevarat elixir pentru piele. Este bogat in acizi grasi, carotenoide, tanini si polifenoli. Cateva dintre proprietatile pe care le are sunt urmatoarele: regenerator, cicatrizant, stimulant al productiei de elastina si colagen, antiage, emolient, ajuta la vindecarea ranilor, protector al barierei hidro-lipidice a pielii.  Pentru vergeturi puteti sa il utilizati pur sau in amestec cu alte cosmetice  (crema de corp, ulei de corp) in procent de la 5 la 30%.  

       Ulei anti-vergeturi 1
- 70 ml ulei de migdale dulci sau ulei de argan;
- 30 ml ulei de rosa mosqueta;
- 50 de picaturi de ulei esential de ulei de mandarina (optional).

                    3. Ulei de galbenele

 Cine nu cunoaste uleiul de galbenele? Acest ulei are proprietati calmante, cicatrizante, antiinflamatoare si antioxidante. Este folosit atat pentru prevenirea, cat si pentru atenuarea vergeturilor.  Poate fi folosit ca atare sau in amestec cu celelalte uleiuri enuntate mai sus. Se aplica pe pielea umeda si se maseaza pana la absorbtia completa.

                   

                    4. Ulei din germeni de grau

 Uleiul din germeni de grau este foarte bogat in vitamina E, acizi grasi esentiali si polifenoli.  Are proprietati antioxidante, elasticizante, protectoare, regeneratoare, nutritive, antiage si refermizante. Poate fi folosit pur sau in amestec cu alte uleiuri sau creme specifice vergeturilor.
   
    Ulei anti-vergeturi 2
- 50 ml ulei de galbenele;
- 25 ml ulei de migdale dulci;
- 25 ml ulei din germeni de grau;
- 20 picaturi de ulei esential de geraniu;
- 20 picaturi de ulei esential de lavanda.

                  5. Gel de aloe vera


Gelul de aloe vera are in compozitia sa peste 20 de minerale, vitamina A, complexul B, C, peste 15 aminoacizi esentiali, enzime, polizaharide, glicoproteine si multe altele. Este hidratant, cicatrizant, calmant si regenerator. Poate fi folosit cu succes in prevenirea si atenuarea vergeturilor. Ca toate remediile naturale, si gelul de aloe vera trebuie aplicat zilnic.

  
    Lotiune anti-vergeturi 3
- 100 ml ulei extravirgin de masline (galbenele, migdale);
- 100ml de ulei din  germeni de grau;
- 100 ml gel de aloe vera;
- vitamina A (lichidul continut in 4 capsule);
- vitamina E (lichidul continut in 6 capsule);
-  60 picaturi de ulei esential de lemn de trandafir (facultativ).

                   6. Uleiuri esentiale


Uleiurile esentiale nu se folosesc pure, ci in amestec cu uleiuri vegetale. Folositi unul din uleiurile vegetale mentionate mai sus sau in amestec. In timpul sarcinii trebuiesc evitate in primul trimestru, iar in al doilea si al treilea folosite cu moderatie (nu toate). Pentru corp se folosesc in procent de 2 - 2,5%. In principiu, 25- 30 de picaturi inseamna 1 ml, deci la 98 ml de ulei vegetal vom  adauga 50- 60 picaturi de ulei esential. Uleiurile esentiale care aduc  beneficii in prevenirea sau atenuarea vergeturilor sunt: geraniu Bourbon, lavanda, tamaie, smirna, trandafir, mandarina.


    Ulei anti-vergeturi 4

- 98- 100 ml ulei vegetal (macadamia, avocado, tamanu, masline, migdale dulci, etc.)
- 50 picaturi de ulei esential de lavanda (sau amestec de mai multe uleiuri esentiale).

             7. Unturi de corp


Unturile de corp care ne ajuta in atenuarea vergeturilor sunt: shea si mango. Aceste unturi au proprietati hidratante, emoliente, elasticizante, antioxidante si regeneratoare cutanate. Pot fi folosite ca atare sau combinate cu alte uleiuri vegetale sau/si uleiuri esentiale. Pot fi folosite in sarcina si in timpul alaptarii. Se aplica pe pielea usor umeda.


    Crema anti-vergeturi 4

- 100 g unt de shea;
- 60 ml ulei din germeni de grau;
- 30 ml ulei de migdale dulci;
- 30 ml vitamina E pura;
- 60 g ceara de albine (20%). 
Se pun ingredientele intr-un vas termorezistent, apoi pe baie de apa pana cand ingredientele se topesc. Se amesteca bine si se indeparteaza de la sursa de caldura. Se lasa la racit, apoi se toarna compozitia intr-un recipient. Se aplica zilnic prin masaj.

      Sfaturi utile:
- Folositi uleiuri presate la rece, 100% naturale (cititi lista de ingrediente, chiar daca scrie natural e posibil sa nu fie);
- Hidratativa zilnic, atat intern (lichide), cat si extern (aplicari de creme, uleiuri hidratante);
- Folositi aceste remedii zilnic, daca e posibil de 2 ori pe zi, pe zonele afectate de vergeturi;
- Consumati alimente care contin nutrienti necesari pentru o piele sanatoasa, cum ar fi zinc, vitamina A, C si D;
- Puteti suplimenta dieta cu un integrator de vitamina C sau Omega 3,6,9;
- Activitatea fizica poate ameliora aspectul pielii;
- Alte uleiuri care s-au demonstrat eficiente sunt: tamanu, avocado, macadamia si bineinteles cel de masline;
- Cereti medicului sa va prescrie creme cu Retin-A, care creste nivelul de colagen, patrunde in zona vergeturilor si diminueaza aspectul lor; ascultati sfatul doctorului despre cantitatea pe care sa o folositi; nu se foloseste in timpul sarcinii sau alaptarii; este limitata expunerea la soare;
- Daca sunteti insarcinata sau alaptati cereti sfatul medicului daca vreti sa folositi uleiuri esentiale;
- In timpul sarcinii,eu am utilizat uleiul de masline in cantitati industriale. Masam tot corpul dupa dus (pielea umeda), si nu mi-a aparut nici o vergetura (am din adolescenta cateva pe fund) . Predispusa genetic sunt (atat mama, cat si sora au vergeturi), iar numarul de kilograme au fost "doar" 17  (foarte multe). Zilnic mancam legume si fructe, iar cele 8 pahare de apa nu lipseau. Aceasta este burtica mea, dupa o sarcina si 17 kg in plus.
Nu este perfecta, dar nici nu ma pot plange!
  Tu cum previi vergeturile? Folosesti remedii naturale?




Surse: http://it.wikihow.com/Liberarsi-delle-Smagliature

          http://www.sfatulmedicului.ro/arhiva_medicala/vergeturi
          http://www.naturo.ro/reteta/crema-pentru-vergeturi/
Foto: rosaspina.blogfree
         www.argumentpress.ro
         www.salute.uncom.it
         www.naturela.ro
         www.elemental.eu
         www.sideris.ro






























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu