marți, 24 iunie 2014

Cum sa iti faci ulei de galbenele acasa, simplu si economic (reteta si video)- homebeautywithcrystyn

Buna!
 Azi vreau sa va scriu despre uleiul de galbenele, despre proprietatile si utilizarile acestuia, despre cum sa alegi din comert un astfel de ulei natural (fara a fi inselata), si bineinteles cum sa il faci acasa. E atat de simplu si economic de realizat, incat mi-ar parea rau sa nu impartasesc cu voi aceasta reteta (pentru cei care nu o cunosc). Ceea ce este cel mai important pentru mine, e ca nu contine ingrediente daunatoare. Daca doriti sa fie si organic (bio), folositi produse biologice.
 Acest ulei este un ulei infuzat. Aceste uleiuri infuzate sau medicinale sunt foarte utilizate in cosmetica naturala. Se obtin prin macrarea plantelor in uleiuri vegetale. Uleiurile vegetale purtatoare vor prelua proprietatile plantelor.
 Alegerea uleiurilor se va face in functie de necesitati. Se poate folosi de la cel mai economic ulei, adica cel de floarea soarelui (care este foarte bogat in vitamina E), de masline, de orez, de soia, de migdale dulci, de germeni de grau, de avocado, etc.... orice aveti in casa.
  Cateva proprietati ale galbenelelor:
- antiinflamator, calmant, cicatrizant, antiseptic, antioxidant, antiedematos, reduce iritatiile si fragilitatea vasculara.
  Ca si utilizari avem:
- excelent pentru ingrijirea pielii sensibile, afectata de roseata si cuperoza; pentru ingrijirea pielii copiilor; in locul cremei pentru scutece;
- in afectiuni dermatologice- actioneaza prin calmarea si repararea pielii;
- dupa intepaturi de insecte, arsuri solare;
- prepararea pielii pentru expunerea la soare si prepararea uleiurilor de plaja;
- adaugat in cremele de fata de noapte antirid-ulei de baza : trandafir, canepa, luminita serii;
- pentru prevenirea si atenuarea vergeturilor- ca ulei purtator se poate folosi: argan, avocado, migdale dulci, germeni de grau, rosa mosqueta, tamanu, masline.
- indeparteaza urmele de ceara ramase dupa depilare, calmand si catifeland pielea.
  Precautii si contradindicatii:
Sunt netoxice, neexistand contraindicatii. Se vor administra totusi cu prudenta celor care au alergie la polenul plantelor sau care iau medicamente sedative.

   Reteta

- 50 g flori uscate de galbenele;
- 500 g ulei vegetal;
- vitamina E (facultativ)- intre 2 si 5%.
 Se pun florile intr-un borcan si se acopera complet cu uleiul ales. Eu voi folosi ulei de susan pe care l-am achizitionat de la LIDL. Se amesteca bine ingredientele.
 Macerarea se poate realiza prin mai multe metode. Metodele traditionale le gasiti aici: http://homebeautywithcrystyn.blogspot.it/2014/03/sursacasabenessere.htmlhttp://homebeautywithcrystyn.blogspot.it/2014/05/cum-sa-ulei-de-musetel-homemade.html. Uleiul de galbenele il voi realiza prin metoda "la cald", adica baia de apa, astfel il voi utiliza de a doua zi. Se pregateste o oala cu apa, se pune la fund o manusa de bucatarie si se introduce borcanul. In cazul in care este nevoie adaugati apa in oala, astfel incat apa sa fie pana la nivelul compozitiei din borcan. Se pune pe aragaz la foc foarte mic timp de 3 ore. Dupa acest interval de timp scoateti borcanul din oala si lasati sa se odihneasca pana a doua zi.
 Pentru a filtra uleiul avem nevoie de un prosop (tifon, bucati din lenjerii) si un recipient. Se pune prosopul pe borcan, se intoarce, se pozitioneaza in recipient si se transfera continutul. Se strange bine prosopul cu continutul, pana se scurge tot uleiul. Se adauga vitamina E. Se transfera uleiul intr-o sticla inchisa la culoare. Uleiul cu zeci de proprietati este gata pentru a fi folosit!
 Se pastreaza in mediul ambiant, ferit de caldura, umezeala si lumina.
 Termenul de valabilitate este intre 8 luni si un an.
 Daca preferati sa vedeti clipul prepararii acestui ulei, accesati acest link: http://youtu.be/u627X9PRr4Y.

Cum sa alegi un ulei de galbenele natural din comert?
 Daca nu aveti timp sa il preparati acasa si vreti sa il achizitionati din comert, trebuie sa cititi lista de ingrediente pentru a alege intr-adevar un ulei sau o crema naturala.
 De cele mai multe ori cremele sau unguentele de galbenele din comert contin o cantitate mica din acest extract. Pentru a beneficia de proprietatile galbenelelor, crema trebuie sa contina un procent de minim 10% din acest extract. Pentru a fi siguri ca este in procent suficient, extractul de galbenele care se gaseste pe lista cu denumirea "Calendula Officinalis flower extract", trebuie sa fie la inceputul listei de ingrediente.
 La un mic search pe internet, am gasit urmatoarele creme de galbenele, pe care eu personal le-as evita:
- Crema Hidratanta Galbenele Abemar Med;
- Crema galbenele Fares;
- Crema galbenele si arnica Fares;
- Crema de galbenele FarmaVerde;
-  Crema cu galbenele Q4U.
Am ramas foarte dezamagita cand am descoperit ca aceste creme au in formula chimica derivati din petrol (vaselina, paraffinum liquidum)!!!!!! Iar unul dintre moto-ul unei marci era urmatorul: "....iti aduce natura acasa!". De cand derivatii in petrol sunt naturali? De asta pretul este mult mai economic. Cand ma gandesc cat de simplu este de realizat o crema de galbenele naturala, ma superrrrrrr enervez pentru ca nu suntem tratati cu respect.
 Daca vreti sa alegeti un ulei de galbenele natural intr-adevar, lista de ingrediente trbuie sa fie urmatoarea:
- uleiul vegetal purtator, ca si prim ingredient; cateva exemple: Glycine Soja oil (ulei de soia), Sesamum Indicum seed oil (ulei de susan), Prunus Amygdalus dulcis oil (ulei de migdale dulci), etc.
- galbenelele (Calendula Officinalis flower extract) al doilea ingredient;
- vitamina E (Tocopherol sau Tocopherol acetate) nu intodeauna.
 Un astfel de ulei natural, biologic este cel de la Weleda- Ulei de galbenele pentru bebelusi. Acesta costa 74 lei pentru 200 ml. Uleiul de galbenele facut de mine este aproape identic, are in plus vitamina E si pretul estimat de mine e de 4 euro pentru 350 ml. E o mare diferenta , asa e?
 Voi, folositi uleiul sau crema de galbenele? Care este lista de ingrediente? Vreti sa o impartasiti cu mine?



Un comentariu:

  1. Multumesc ptr aceasta reteta. , intreb daca uleiul de floarea soarelui este bun? Tinind cont ca are vitanina E. Daca pun ulei de migdale cum pun vitamiba E? Pastilele sint chimicale, nu putem avea incredere. Am piele sensibila ( piele de bebe) atopic am nevoie de crema súper, extra hidratanta. Astept raspunsul. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere