vineri, 4 aprilie 2014

Scapa de matreata cu ajutorul uleiurilor esentiale

Stiintific, definita  "Pitiriazis Capitis", matreata este o patologie a scalpului, care se prezinta sub forma de mici solzi uscati (matreata uscata) sau solzi mai grasi si mai densi (matreata grasa).
In mod normal,  inlocuirea celulelor epiteliale de la nivelul scalpului se face in mod regulat si eliminarea celulelor moarte prin exfolierea straturilor superficiale ale epidermei se efectueaza fara probleme, o prezenta modesta de exfoliere este fiziologic.
Cu toate acestea, cand prezenta solzilor albiciosi, a pielii uscate insotita chiar de usturimi si mancarimi, este destul de mare, putem vorbi de matreata.
In continuare, iti voi prezenta o lista cu remedii naturale, care au ca baza uleiurile esentiale; in cazul in care matreata este din abundenta si nu este redusa datorita acestor tratamente sau cu ajutorul sampoanelor anti-matreata fara prescriptie medicala, consultati un dermatolog.

1. Ulei esential de Tea tree (arbore de ceai, Melaleuca alternifolia)

Pentru a scapa de matreata, dezinflama scalpul si pentru reglementarea productiei de sebum, ne putem folosi de proprietatile dezinfectante si reechilibrante ale uleiului esential de arbore de ceai.
- Ca si tratament, masati scalpul si parul, cu samponul vostru in care ati adaugat 3 picaturi de ulei esential de Tea tree (pentru fiecare doza).
- Aceasta esenta ajuta si in cazul dermatitei seboreice infantile; in acest caz, amestecati 5 picaturi de ulei de tea tree cu o lingura de ulei de masline, aplicati amestecul,delicat, pe scalp. Faceti atentie, ca nu cumva sa intre in ochi  acest amestec.
- Un alt tratament consta in amestecarea in 2 linguri de ulei de jojoba (masline, migdale dulci, etc.), 2 picaturi de ulei esential de tea tree, 3 picaturi de ulei esential de dafin si 5 picaturi de ulei esential de  geraniu. Cu acest amestec, masati-va bine scalpul, atat dimineata, cat si seara.
- Aceleasi uleiuri, de mai sus, pot fi folosite la spalare. Se amesteca: uleiul de tea tree (10 picaturi), uleiul de dafin (15 picaturi) si uleiul de geraniu (25 de picaturi). Puneti 2-3 picaturi din acest amestec in doza de sampon la fiecare spalare.

2. Ulei esential de Lavanda (Lavanda officinalis)


Uleiul de lavanda lupta impotriva rosetii si exfolierii excesive, care sunt cauzele principale ale matretii.
- Amestecati 5 picaturi de ulei esential de lavanda si 5 picaturi de ulei esential de musetel in 2 linguri de ulei de jojoba. Intindeti cu atentie amestecul, atat pe scalp, cat si pe par. Lasati sa actioneze o ora, spalativa cu un sampon delicat (fara tensioactivi agresivi: Sodium Lauryl Sulfate), si apoi clatitiva bine, cu apa calduta (niciodata cu apa fierbinte).
- Puteti utiliza si la clatire urmatorul remediu: un litru de apa calduta, 5 picaturi de ulei de lavanda si 5 picaturi ulei de musetel.

3. Ulei esential de Salvie (Salvia sclarea) sau ulei esential de rozmarin (Rosmarinus officinalis)

   Esente care intaresc parul
- Amestecati 2-3 picaturi de ulei esential de salvie (rozmarin), samponului dumneavoastra. Masati si spalati bine parul si scapul. Repetati procedimentul la fiecare spalare. Pot fi folosite in amestec ambele uleiuri, in cantitati egale.

4. Ulei esential de Menta (Mentha piperita) sau ulei esential de Eucalipt (Eucalyptus globulus)

Se procedeaza ca si la celelalte uleiuri esentiale. Se amesteca cu un sampon delicat, 2-3 picaturi din uleiul esential ales. Pentru un efect mai puternic, dupa ce ati masat samponul, lasati cateva minute sa actioneze.

Sfaturi si atentionari:

- Uleiul esential folosit, mai bine 100% pur si bio- sa nu te increzi in etichete generice si incomplete, ci doar in acelea care indica originea si puritatea produsului.
- Utilizati uleiul esential numai diluat- nu se utilizeaza, niciodata, pur pe piele, ci in amestec cu samponul (in cazul matretii, parului gras) sau cu un ulei de baza (de masline, de migdale dulci, etc.).
- Uleiurile esentiale de menta si de eucalipt, trebuiesc evitate in timpul sarcinii, alaptarii si in cazul copiilor sub 6 ani.
- Un alt ulei esential pe care il puteti folosi este uleiul de neem.
-  Evitati folosirea intensiva a produselor de styling (geluri, spume, fixative), a sampoanelor agresive, a surselor de caldura (phon, placa, drot, apa fierbinte, etc.).
- Folositi produse anti-matreata care contin ingredienti activi, precum: piritonat de zinc, ketoconazol, climbazol sau octopirox.



Text: Rusu Cristin
Sursa articolului: cartea "Gli oli essenziali indispensabili (RIZA)"
Sursa foto: www.donna.nanopress.it



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu