luni, 14 aprilie 2014

Trucuri pentru a face scrub-uri eficiente- Scrub-uri homemade pentru un ten luminos

SCRUB-ul- ce este?
Scrub-ul denumit si "gommage" sau "peeling" este un tip de tratament de infrumusetare folosit de secole.
 Exista diferite tipuri de exfolieri in cosmetica estetica, dar cele mai folosite sunt:
- Peeling-ul - este un procedeu chimic in care pielea este tratata cu acizi (cei mai cunoscuti sunt alfahidroxiacizii, cum ar fi acidul glicolic) sau cu enzime care descompun celulele moarte si care actioneaza ca un keratolitic. Cu ajutorul acestui tratament se elimina o serie de imperfectiuni precum ridurile fine, petele cauzate de expunerea la soare, depigmentarile si semnele lasate de acnee.
- Gommage-ul - este utilizat in cabinetele estetice si este o exfoliere mai delicata. Se folosesc materiale abrazive de dimensiuni mici, cum ar fi cereale, zahar, sare, etc. pentru exfolierile mecanice, iar pentru exfolierile chimice, enzimele din fructe. Acest tratament are ca scop o curatare profunda a pielii, rehidratare acesteia si cresterea luminozitatii tenului.
- Scrub-ul- este considerata o exfoliere mecanica, care contine particule abrazive si care se aplica printr-un lejer masaj. Prin aceasta metoda se elimina celulele moarte din stratul superficial al pielii, care prin urmare va favoriza oxigenarea tesuturilor si reinnoirea pielii. Scrub-urile homemade intra in aceasta categorie.
       
    Scrub-uri homemade

De obicei, tratamentele pentru fata sunt mai delicate decat cele pentru corp, si se efectueaza dupa ce epiderma a fost curatata bine cu apa calda sau mai bine, dupa o baie de aburi (neindicata tenurilor cuperozice). Este indicata utilizarea scrub-ului doar o data pe saptamana. Scrub-ul se maseaza pe pielea umezita in prealabil, prin miscari circulare, delicate insistanduse pe zona "T" (nas, frunte, barbie), unde tind sa se formeze inesteticile puncte negre.  Imediat dupa, se aplica in functie de exigente, masti, benzi pentru puncte negre, creme hidratante; principiile active continute in aceste produse vor fi mai bine absorbite.
Important:
-persoanele cu acnee papulo-pustuloasa trebuie sa evite scrub-urile, deoarece pustulele se sparg, iar infectia se poate extinde; acelasi discurs este valabil si pentru alte afectiuni microbiene;
-actiunea acestor particule solide poate provoca microleziuni sub forma de multe zgarieturi microscopice; facand pielea foarte sensibila, iritata si inflamata in mod vizibil, sau chiar instalarea bacteriilor, care pot provoca infectii.

Componentelele scrub-ului:

- Baza hidratanta: ar trebui aleasa in functie de tipul de ten- uleiuri vegetale (masline, jojoba, orez, etc.- pentru tenurile uscate, delicate), albus de ou (puncte negre), miere de albine (orice tip de ten), iaurt (ten sensibil, delicat), etc. Se poate folosi si crema de fata sau laptele demachiant.
- Partea exfolianta (microgranulele): zahar fin, fructoza, sare fina, bicarbonat, faina de cocos, faina de ovaz, malai, cafea (zat), etc. Pentru a nu agresa tenul folositi ingrediente cu microgranule mici (cu cat sunt mai mici), cu atat indepartarea celulelor moarte va fi mai eficienta, uniforma si delicata.

     Scrub pentru ten mixt sau gras cu puncte negre

Acest scrub se obtine amestecand 2 aspirine netamponate cu o lingurita de apa si un pic de gel de aloe vera. Acidul acetilsalicilic din aspirina este un ingredient de baza in multe produse specifice punctelor negre si acneei.

     Scrub pentru ten uscat 

Amestecati o lingura de iaurt natural cu 2 linguri de fructoza sau zahar fin. Aplicati compozitia pe ten, masand circular si delicat pentru cateva minute, insistand pe zonele problematice. Clatiti bine. Puteti imbunatati scrub-ul cu cateva picaturi de ulei de masline, cunoscut pentru proprietatile hidratante. Evitati sucul de lamaie.

     Scrub cu argila si seminte de mac

- 200 g de argila alba
-  100 de grame de fulgi de ovaz sau de orez
- 25 de grame de faina de migdale sau migdale tocate marunt
- 25 g de lavanda, musetel sau galbenele uscate si maruntite
- 10 g seminte de mac
- 3-4 picături de  ulei esential de lavanda(optional).
 Acesta e un exfoliant de fata pe care il puteti pastra pentru o lunga perioada de timp intr-un borcan de sticla inchis ermetic. Cand aveti nevoie, luati una sau doua lingurite din acest praf, adaugati cateva picaturi de apa, amestecati si masati scrub-ul pe fata.

     Scrub japonez cu orez si polen

- 1 lingura de orez alb
- 1 lingurita si 1/2 de orez brun
- 1 lingurita si 1/2 de bicarbonat de sodiu
- 2 lingurite de polen.
Intr-o rasnita de cafea sau un mixer de bucatarie puternic adaugati toate ingredientele, puneti aparatul in functiune. Turnati amestecul intr-un saculet de bumbac. Inchideti-l bine si treceti acest sac pe sub un jet de apa calda. Apoi usor frecati-l pe fata. Puteti refolosi amestecul, dar trebuie sa puneti sacul sa se usuce pe un calorifer sau radiator. Ingredientele, daca stau umede pentru o lunga perioada de timp, sunt susceptibile a se deteriora.
    Tu ce scrub folosesti?







Text: Rusu Cristin
Surse foto:www.beautykafe.com
Surse: www.greenme.it
         www.benessere360.com

                     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu