luni, 3 martie 2014

Cum sa citesti eticheta produselor cosmetice- Alege in mod inteligent!

De ce este important sa citim lista de ingrediente a cosmeticelor?
   In fiecare zi milioane de bărbaţi, femei si copii se spală, se machiaza, îngrijesc corpul şi parul, dedicand din ce in ce mai mult timp ingrijirii personale. Produsele cosmetice sunt, prin urmare, un element indispensabil in viata noastra de zi cu zi.
  Cosmeticele joacă numeroase functii, de la imbunatatirea aspectului fizic, hidratare, protectie, parfumare, la curatenie si igiena personala. Fiecare persoana le utilizeaza de mai multe ori pe parcursul zilei, pe parcursul intregii vieti.
   Substantele continute in produsele cosmetice sunt absorbite de piele, iar apoi ajung in sange. Asadar, e de maxima importanta sa stim ceea ce folosim. Trebuie sa fim atenti, mai ales, la ce produse folosim pt bebelusi si copii. Noi facem alegerile in locul lor si nu este corect sa-i otravim cu buna stiinta si sa-i expunem la diverse riscuri de boli.
   Un consumator informat este, o persoana constienta, care face alegeri sanatoase si inteligente respectand sanatatea lui.
Pentru a sti ceea ce folosim, ar trebui sa citim lista de ingrediente, cunoscuta la nivel international, ca si, INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients), care din 1997 este obligatorie. Adoptarea listei de ingrediente ale produselor cosmetice reprezinta o informaţie utilă pentru protectia consumatorului. Scopul codului INCI este in primul rand de a permite persoanelor cu alergii sa identifice cu usurinta prezența substantelor la care sunt alergice.
Reguli in citirea listei de ingrediente:
-Substantele listate se gasesc cu denumirea Ingredients, pe partea din spate a produsului sau pe ambalaj.
-Ingredientele sunt enumarate in ordinea descrescatoare a concentratiei, incepand de la procentul cel mai mare pana la cel mai mic. Ingredientele cu concentrație sub 1% pot fi listate în orice ordine dorește producătorul.
   Putem deduce, ca daca un ingredient daunatoar este la inceputul listei, trebuie evitata achizitionarea respectivului produs.
-In cazul în care substantele sunt in latina inseamna ca sunt pure şi nu au suferit modificari chimice, de exemplu "Aloe Barbadensis Leaf Juice" este gelul de aloe vera.
-Daca au numele in limba engleza inseamna ca au fost supuse interventiei chimice, exemplu: "sodium laureth sulfat".
-Colorantii sunt intotdeauna in partea de jos, cu initialele C.I., urmat de un numar de identificare in functie de indicele de culoare (de exemplu, CI 45430). Exceptie fac vopselele de par, care trebuie intotdeauna sa fie indicate prin denumirea lor chimica. (sursa Wikipedia)
-In general, cu cat lista este mai scurta cu atat mai bine.
La inceput citirea etichetei apare ca o ecuatie de gradul trei si te face sa crezi ca ai nevoie de trei facultati (chimie,biologie si litere) pentru a intelege, dar in timp, cand incepi sa te familiarizezi cu denumirile, vei alege inteligent, atat pentru tine cat si pentru familia ta.

In general, orice produse cosmetice gandite sa fie ecologice si respectuoase, atat cu mediul, cat si cu noi, nu trebuie sa contina ingrediente cum ar fi:
- Petrolatum, paraffinum liquidum, vaselina, mineral oil: sunt derivati din petrol, comedogenici si introdusi recent in regulamentul European ca agenti cancerigeni de clasa II.
-Sodiu lauril sulfat (SLS) şi sodiu laureth sulfat (SLES), agenti tensioactivi, sunt foarte agresivi pentru piele.
-Aproape toate ingredientele care se termina în -one sau -siloxan ( Dimethicone, Amodimethicone, Poliquaternium-80): sunt silicon. Absolut sintetice, non-biodegradabile, nimeni nu a studiat efectele pe termen lung asupra pielii. Creeaza un film pe pielea si par, pentru a le face aparent sanatoase, dar de fapt deloc hidratate. La multe persoane da probleme de deshidratare. Atata timp cat este utilizat este aparent bine, dar, de îndata ce se suspenda, pielea devine uscata si deshidratata.
-PEG si PPG: derivate petroliere care conţin chiar mici urme de dioxan, oxid de etilena.
-DEA, MEATEA (triethanolamine), MIPA: sintetice, pericol de formare nitrosoammine( cancerigene).
-EDTA (ex. tetrasodium EDTA): ingrediente extrem de poluante.
-DMDM hydantoin, imidazolidinyl urea, diazolidinyl urea, formaldheyde, methylchloroisothiazolinone, methylisothiazolinone, sodium hydroxymethylglycinate, chlorexidine: elibereaza formaldehida (cancerigena).
-Triclosan: foarte activ, alergen, se acumuleaza in organism si s-a gasit, de asemenea,si in laptele matern.
-Nonoxynol sau poloxamer: sintetic, alergen, cauzeaza infertilitate.
-Carbomer impreuna cu radacini ca si crosspolymer, acrylate(s), styrene,
 copolymer sau nylon-produse sintetice si petroliere.
   Ca si ajutor in alegerea produselor va recomand sa consultati site-ul http://www.ewg.org/skindeep/, si va recomand si 2 tutoriale:  http://youtu.be/n2fHxrRUq_o ; http://youtu.be/ez1Q9kRlE_E.


Autor: Rusu Cristin