duminică, 15 martie 2015

Siliconul din produsele cosmetice- homebeautywithcrystyn

In aceasta postare vreau sa vorbesc despre un subiect destul de controversat: siliconul cosmetic, adica cel folosit in produsele cosmetice. Este cunoscut de foarte mult timp, dar introdus abia la inceputul anilor '90 in mod masiv, aproximativ in mai toate cosmeticele. Acestea sunt compusi pe baza de siliciu, care nu se gasesc in natura. 
  In mare parte toti cunoastem siliconul din materialele de constructii si cel utilizat  pentru protezele estetice, dar mai putin stim de existenta acestuia in cosmeticele folosite zilnic; care este utilizat datorita caracteristicilor specifice.
  Exista mai multe tipuri de silicon cosmetic, variind de la cele ciclic, cu structura de inel, care este mai putin gras si se evapora intr-un timp scurt (cyclomethicone, cyclopentasiloxane, cyclohexasiloxane), la cel gras mediu care nu se evapora (dimeticon si compusii acestuia) si cel gras si greu (dimethicone copolyol).
 De formulatorul cosmetic sunt considerate substante cu proprietati excelente, deoarece:

  •  sunt usoare si nu dau aceiasi senzatie de onctuozitate ca si uleiurile vegetale;
  •  da o nota matasoasa pielii;
  • sunt rezistente la caldura si oxidare, si nu ofera un mediu de cultura pentru bacterii;
  • chiar si in cantitati mici previn formarea dungilor albe in timp ce se intinde crema;
  • nu dau alergii, nu patrund prin piele;
  • sunt rezistente la apa;
  • creste performanta filtrelor solare, atat a celor fizice cat si a celor chimice.
Deci cu acestea, pot fi formulate de exemplu produsele de protectie solara, care sunt rezistente la apa, cremele de fata care dau o senzatie imediata de eficacitate, produse pentru par care dau stralucire si nu ingreuneaza podoaba capilara, etc.

   Produse perfecte? Produse fara defecte? In realitate, NU!!!

Folosite in locul ingredientelor naturale in creme au dezavantajul de a nu patrunde  si de a nu hidrata pielea deloc. Aceste neplaceri se pot observa la  persoanele care folosesc creme cu silicon, convinse ca acesta face bine, in schimb pielea se deshidrateaza din ce in ce mai mult. Acea senzatie placuta, acea atingere matasoasa este o senzatie inselatoare, nefiind pielea care este sanatoasa si catifelata, ci doar siliconul. O data curatat tenul de aceste produse, se sesizeaza acelasi ten sau poate mai deshidratat si cu mai multe imperfectiuni.
 Utilizat pe par da rezultate estetice bune la primele aplicari, dar apoi se acumuleaza pe podoaba capilara (neputand fi indepartat prin spalari), care va deveni moale si fara volum.
 Conform Asociatiei Internationale de Dermatologie Ecologica s-ar parea ca silicoanul mai lejer (ciclic) usuca, in mod particular, pielea in locul unde a fost aplicat si sunt contraindicate cremele care contin silicon acelor tenuri care au nevoie de hidratare (uscat, sensibil). Dar deocamdata nu exista studii pe aceasta tema,doar cazuri clinice constatate de dermatologi atenti si marturi adunate de la persoanele care au folosit aceste produse. Se presupune  ca ar fi o sensibilizare la acestea.
 Iar daca vrem sa fim atenti la mediul inconjurator, silicoanele nu sunt complet biodegradabile, ajung in apa uzata si apoi in mediu.

   Concluzia: pana la o concentratie de aproximativ 2% sunt tolerabile si prezenta lor imbunatateste performantele formularii cosmetice, intr-un procent excesiv de ridicat (in 'INCI pe locuri inalte), nu sunt dermococompatibile si produc o situatie de inselatoare satisfactie.