In acest "articol", vreau sa scriu despre un produs de ingrijire a fetei care, momentan, este in topul preferintelor fotomodelelor si femeilor europene, si anume: solutia micelara.
Solutia micelara nu este o formula inovativa, ea a fost inventata in urma cu 20 de ani Laboratoarele Dermatologice Bioderma.
Solutia micelara este o solutie apoasa in care sunt prezente, in suspensie, micelele. Micelele sunt structuri moleculare surfactante de forma sferica. Ele se formeaza peste o anume concentratie, numita concentratie critica micelara. Aceasta concentratie este concentratia la care surfactantul atinge optimul sau de activitate. Surfactantii (tensidele) sunt folositi pe post de agenti de curatare. Aceste ape, mai sunt imbogatite cu diferite ingrediente, in functie de cerinte:
- extracte vegetale- lenitive pentru a calma tenul sensibil, iritat;
- substante astringente- cum ar fi zincul pentru tenul gras;
- vitamine uleioase- cum ar fi panthenolul pentru a hrani tenul uscat.
Scopul acestor solutii este de a curata delicat pielea.
SE CLATESTE SAU NU SE CLATESTE?
Acest mod de demachiere este preferat nu numai pentru ca, curata si indeparteaza machiajul delicat, dar, de asemenea deoarece nu este nevoie de clatire. In acest sens as avea niste indoieli: "este adevarat ca nu este necesar a se clati aceasta apa (conform descrierii produsului), sau ar fi mai bine sa clatim?". Desi cred ca cei care au postat indicatiile pe ambalajul acestor ape, au avut motivele lor, nu pot intelege totusi. Aceste produse pentru a curata si indeparta machiajul utilizeaza in general aceasta formula: apa + solvent/umectant (propilen glicol si propandiol in ecobio) + agent tensioactiv sau peg + parfum + diverse extracte vegetale + conservant. Deci, se subintelege ca ar trebui sa fie intodeauna clatit de pe piele, atat pentru a elimina toata murdaria, cat si pentru a evita depunera pe piele a propilenului glicol (care ramane un solvent), a agentilor de curatare si a peg-ului, care pot submina integritatea pielii si sensibiliza. Este o parere personala, eu procedez asa, dar fiecare este liber de a decide.
In comert se gasesc o infinitate de solutii micelare, dar care nu sunt intodeauna accesibile, de aceea iti propun sa incerci una din cele 2 retete homemade.
RETETA 1
Aceasta reteta este de o banalitate iesita din comun, dar foarte eficienta.
Ingrediente:
- apa distilata (apa fiarta) sau infuzie din plante (ex.: musetel) sau ape florale (ex.: apa de trandafiri)
- 90 ml;
- gel de dus sau gel intim sau sapun lichid (NATURALE sau ECOBIO)- 2 lingurite;
- glicerina vegetala (glicerol), (facultativ) - 2 grame;
- gel de aloe vera (facultativ)- jumatate de lingurita.
Mod de preparare:
http://homebeautywithcrystyn.blogspot.com |
RETETA 2
Ingrediente:
- apa distilata- 90 ml;
- glicerina vegetala- 4 g;
- Coco glucoside & Gliceryl oleate (co-tensioactiv)- 5 g;
- keratina vegetala (hydrolyzed wheat protein)- 1 g;
- cosgard (conservant)- 16 picaturi.
Singurul dezavantaj al acestei solutii micelare este ca ultimile trei ingrediente se gasesc doar on-line. Coco glucoside & Gliceryl oleate se gaseste cu denumirea de tensida hidratanta, are pretul de 6,50 lei. Este potrivita pentru orice tip de piele, inclusiv cea sensibila; are buna compatibilitate dermatologica; restaureaza filmul hidro-lipidic.
Keratina vegetala (hydrolyzed wheat protein) este factor de "rasfat" pentru orice tip de piele, anti-inflamator, amelioreaza iritatiile, restaureaza echilibrul pielii, previne imbatranirea prematura a pielii ( conform site-ului www.elemental.ro, unde puteti gasi aceste ingrediente). Pretul este de 12,50 lei.
Cosgardul este un conservant sintetic aprobat de Ecocert, deci
sigur.
Se amesteca ingredientelele. Se demachiaza fata cu dischete si se clateste. Avand conservant, durata de folosire este in jur de 6 luni.
Ca si concluzie finala: aceste sunt retetele de solutie micelara, functioneaza ambele la fel de bine.
Voi ce solutie micelara folositi? Sunteti multumite?
Text: Rusu Cristin
Surse: http://lola.mondoweb.net
http://www.elemental.eu/ro/730-tensida-hidratanta.html
http://www.elemental.eu/ro/757-keratina-vegetala.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu