PUTINI STIU CA SI COSMETICELE EXPIRA. UTILIZATE DUPA DATA DE EXPIRARE POT CAUZA ALERGII OCHILOR SI PIELII. SA INVATAM CUM SE CITESTE DATA DE EXPIRARE.
M-am decis sa scriu acest articol, deoarece acum cateva zile am vrut sa achizitionez un produs cosmetic pentru "calcaie crapate". Era un produs de la Scholl si era foarte, foarte economic, deoarece era in "oferta". Citind ingredientele, indecisa, deoarece nu este formulat foarte bine, decid sa il cumpar. Il platesc si citesc data de expirare. Surpriza!!! M-am ingrozit!!!! Produsul era expirat din 2011. Cand i-am aratat vanzatoarei, mi-a dat imediat banii inapoi, fara sa zica nimic. Acele produse au ramas pe rafturi!!!
Sfaturi:-inainte de a achizitiona orice fel de produs cosmetic, cititi data la care expira
-verificati produsele din casa.
Sa vedem legile care ar trebui sa protejeze consumatorii europeni.
*Cosmetice cu termen de valabilitate mai mic de 30 de luni
Legea prevede ca in cazul in care termenul de valabilitate a produsului cosmetic este mai mic de 30 de luni, trebuie in mod necesar sa fie inscris pe eticheta, data pana la care produsul intretinut in mod corespunzator, continua sa indeplineasca functia sa initiala. Acesta perioada ar trebui sa fie precedata de cuvintele "Expira...." urmata de o indicatie a lunii si a anului. Daca este necesar, in eticheta vor fi precizate si conditiile de respectat pentru o corecta consevare.
*Cosmetice cu termen de valabilitate mai mare de 30 de luni
Indicarea datei de valabilitate nu este insa, obligatorie pentru produsele cosmetice cu un termen de valabilitate mai mare de 30 de luni. In acest caz, trebuie sa acordam atentie la PaO (Period after Opening, adica perioada de dupa deschidere). PaO sau perioada de dupa deschidere este indicata in toate tarile din Uniunea Europeana cu acelasi simbol: o cutie deschisa pe care este scrisa valabilitatea in luni ale produsului dupa deschidere, scrisa în cifre, urmata de litera M. De exemplu, daca veti gasi 12M, inseamna ca acel produs il veti utiliza dupa deschidere doar 12 luni. Se presupune ca contactul cu mediul extern poate altera caracteristicile produsului in timp (de exemplu, schimbarea culorii sau texturii, sau favorizarea contaminarii microbiene).
Sfatul meu este sa scrieti data deschiderii respectivului produs.
*Produsele monodoza
Sunt acele produse confectionate astfel incat, sa nu intre in contact cu mediul extern (ex.spray), sau acele produse, formulate astfel incat, pot dura o perioada lunga de timp, fara riscul de deteriorare. Acestea sunt scutite de la indicarea PaO.
Verificati beauty-case-ul dumneavoastră si fiti atenti sa nu folositi produse expirate, sau deschise de prea mult timp.
Iata cateva principale perioade de folosire dupa deschidere (PaO) in eticheta produselor cosmetice:
-Gel de dus: intre 12 si 24 luni
-Sampon: intre 12 si 24 luni
-Rujuri: 18 luni
-Fond de ten: 6 luni
-Produse sub formă de praf (blush, fard de ochi, pudra de fata etc): de la 1 la 3 ani
-Lacuri pt. unghii: 1 an
-Creioane pt buze sau ochi: aproximativ 1 an
-Mascara: de la 3 la 6 luni
-Eyeliner lichid: intre 3 si 4 luni
-Produse naturale/ biologice: maxim 6 luni
-Deodorant transpiratie: 24 luni
-Parfumuri: maxim 3 ani etc.
Voi sunteti atenti la termenii de valabilitate? Daca aveti timp, lasati un comentariu, astfel realizam si un sondaj.
Surse: http://www.galenotech.org/fashion.htm
Autor: Rusu Cristin
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu