miercuri, 15 iulie 2015

Preparate si tratamente curative facute la domiciliu (ceaiuri,decocturi, uleiuri,etc.)- homebeautywithcrystyn


Cu ierburi si plante uscate, care pot fi achizitionate din farmacie sau de la plafar, pot fi preparate in casa diverse  preparate si tratamente facute la domiciliu, adica infuzie (perfuzie), decoct, ceai de plante, impachetari corporale, inhalari de aburi, creme, bai curative, uleiuri infuzate si oteturi medicinale.
     Infuziile (perfuziile)
 Infuzul este indicat pentru partile fragede ale plantelor precum flori, frunze si muguri. Infuzul se obtine prin turnarea unei cantitati prestabilite de apa clocotita peste planta aleasa maruntita. De obicei se foloseste intre 2 si 5 grame de planta la 100ml de apa. Se amesteca delicat, se acopera vasul si se lasa la infuzat un timp minim de 10 minute. Dupa perioada de infuzare se strecoara si se consuma. 
     Decocturile
Decoctul se foloseste in principal pentru partile dure ale plantelor precum radacini,seminte, scoarta. Acesta se obtine adaugand materialul vegetal ales in apa care fierbe. Se acopera vasul si se lasa sa fiarba la foc mic intre 5 si 30 de minute, in functie de indicatii. Trecut acest timp se strecoara, se lasa la racit si apoi se consuma. 
     Ceaiurile din plante
Ceaiul de plante este un infuz sau un decoct pregatit cu mai multe plante sau ierburi medicinale, care trebuiesc alese astfel incat sa fie compatibile si impreuna sa mareasca efectul dorit. Este bine sa se foloseasca un maxim de 6 plante. 
 In general in prepararea ceaiurilor se foloseste o planta ca bazaale caror proprietati sunt fundamentul terapeutic pe care doriti sa il obtineti, o alta planta sinergica, capabila sa imbunatateasca actiunea primei plante si o planta care sa imbunatateasca gustul ceaiului.
    Impachetarile corporale
Acestea sunt folosite pentru a accelera cicatrizarea unor rani, pentru a trata dureri musculare. Constau in folosirea unei bucati de tifon sau pansament inmuiat intr-un extras dintr-o planta medicinala(infuz, decoct, tinctura,etc.) si aplicat pe zona interesata. Se utilizeaza si in scop cosmetic pentru par,piele si ochi.
     Inhalatii de aburi
Acestea sunt in mod particular utile in cazul  tulburarilor tractului respirator, cu tuse si catar. Se pun 1-2 linguri de ierburi sau plante medicinale (sau cateva picaturi de ulei esential), intr-un vas si se varsa apa clocotita peste acestea. 
 Se aseaza capul deasupra recipientului si se acopera cu un prosop. Se respira profund  inspirand aburii din recipient.
        Bai curative
 Se pot utiliza ierburi, sucuri, infuzii, decocturi si oteturi medicinale pentru a pregati bai terapeutice.  Se pot alege plante si ierburi medicinale pentru imbunatatirea circulatiei, relaxarea musculaturii, favorizarea somnului, calmarea anumitor problematice ale pielii. Uleiurile esentiale trebuiesc diluate in lapte, miere sau smantana inainte de folosire.

     Uleiuri infuzate (extract uleios)
Aceste uleiuri sunt obtinute prin extragerea principiilor liposolubile in ulei. Poate fi folosit ulei de masline, de migdale dulci, de soia, de floarea-soarelui,etc. Cantitatea de planta uscata utilizata trebuie sa fie de 10 g la 100grame de ulei. Planta aleasa se pune intr-un recipient de sticla inchis la culoare peste care se adauga  uleiul. Se amesteca ingredientele si se inchide ermetic . Se agita recipientul zilnic. Dupa 28 de zile extractul uleios este gata de filtrat.. Se conserva intr-un recipient inchis la culoare, intr-un loc intunecos si racoros. Se aplica local pe partea care trebuie tratata, masand delicat pana este absorbit.


 Te poate interesa aceste postari:
Pentru a prepara o crema curativa se poate adauga o infuzie sau un decoct de ierburi in ulei extravirgin de masline presat la rece sau ulei de florea-soarelui. Se fierbe pe baie de apa pana cand lichidul se evapora. Pentru a da consistenta cremei se adauga ceara de albine. In general cremele sunt folositepentru tratarea durerilor de reumatism, artritei durerilor de cap, contuziilor,etc. , dar si in scopuri cosmetice.
      Oteturi medicinale
Ierburile uscate sunt maruntite foarte fin si adaugate la macerat in otet. De obicei se utilizeaza otetul din vin alb. Macerarea se efectueaza intr-un recipient inchis la culoare, care trebuie agitat din cand in cand, iar durata de macerareeste de 10 zile. Oteturile medicinale se utilizeaza diluate cu apa in impachetari, spalari, gargare.
  Te poate interesa: 
     Sfaturi pentru realizarea infuziilor, decocturilor si ceaiurilor
  • Folositi apa minerala naturala.
  • Nici infuzul, nici decoctul nu se bea fierbinte, dar nici rece; trebuiesc consumate in cateva ore.
  • Pentru a indulci folositi mierea de albine care trebuie adaugata cand temperatura preparatului este sub40 de grade.
  • Atat infuziile cat si decocturile pot fi folosite la bai, impachetari, inhalatii.
  • Deoarece o parte din apa se va evapora sau va fi absorbita de plante, folositi o cantitate mai mare de apa.
  • Imediat dupa strecurare, sa se adauge cateva picaturi de lamaie peste infuzie, pentru stoparea reactiilor de oxidare.
  •  Infuzarea se realizeaza cel mai bine în recipiente de sticla, de ceramica sau de portelan. Se recomanda evitarea contactului dintre infuzie si obiectele metalice, folosindu-se strecuratori din plastic sau din materiale textile igienice (tifon), lingurite de plastic, lemn ori ceramice, sau în cel mai rau caz, materiale din metale inoxidabile (inox).